0. BIO

Alacant ha viscut en uns anys, una mutació important respecte al seu ecosistema d’oci. Ja queda lluny l’edat daurada dels centres comercials i la clusterització de l’oci nocturn en zones com el golf, la ruta de la fusta, el barri i el port.

Més enllà que aquesta mutació estigui condicionada per la nostra pròpia subjectivitat, la veritat és que des de fa uns set anys s’ha anat constituint un nou i poderós eix d’oci que no només afecta el seu entorn físic, sinó que ha arribat a modificar la temporalitat del propi oci i en conseqüència el treball i la convivència que el sustenta. Ens referim a l’anomenat “tardeo“. En aquest ecosistema participen voluntària i involuntàriament diferents actors: des dels “tardeantes” (amb especial menció per als comiats de solter), comerciants de restaurants, bars i pubs, fins als comerços els clients no són “tardeantes”, passant ineludiblement pels veïns , les institucions públiques, la policia local o col·lectius ecologistes.

El projecte artístic que plantegem tracta d’investigar sobre aquest ecosistema intentant aprofundir en el concepte de sostenibilitat / insostenibilitat. Per a això partirem del joc artístic amb un altre element simbòlic a nivell d’oci del barri Centre d’Alacant: L’aquari de la Plaça Nova. La proposta que presentem suposa, per tant, l’abordatge del “Tardeo” des de la potencialitat artística i discursiva de l’Aquari en tota la seva amplitud de conceptes: fluxos, privació de llibertat, ecosistema, diversitat, sostenibilitat, hàbitat natural, valors d’habitabilitat (llum, so, temperatura, salinitat, oxigen), espai públic, costos energètics i econòmics etc.

Si los peces hablaran del tardeo, proposa una intervenció artística (real o metafòrica) de l’aquari utilitzant el seu valor simbòlic per a introduir les problemàtiques i potencialitats d’aquest ecosistema d’oci denominat “tardeo”. El treball concret amb els col·lectius, la investigació i la presència de col·laboradors de determinar l’orientació concreta del treball i l’expressió artística que més s’adequa, oscil·lant entre el performatiu, el dispositiu escènic i la instal·lació. La tasca d’investigació artística no pot anar deslligada d’una relació amb expressions artístiques populars, és per això que intentarem traçar sinergies amb col·lectius propis de la ciutat d’Alacant, com a principi d’intervenció artística en l’espai públic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s